Dag 09 – Min tro

Kan vell inte säga att jag har en tro direkt men om jag skulle ha en tro skulle det bli åt det buddhismiska hållet.
Tycker det dom pratar om i sin tro inte är helt överdrivet som andra religioner kan vara. Kan inte säga att jag är kung på buddhism och vet mycket om det men dom pratra ju om att man inte ska skada dom i sin omgivning och en buddist skadar inte ens en liten myra eller en mygga för dom tror att det kan vara någon av deras avlidna vänner/släktingar.

Buddhism eller Buddha Dharma (Buddhas väg) är ett praktiskt levnadssätt och en religion med ursprung i Indien. Buddhismen grundades för cirka 2500 år sedan av prins Siddhartha Gautama av Shakyaklanen. Prins Siddhartha nådde under intensiv meditation i Bodh Gaya, en liten ort söder om Gaya i Bihar, något som beskrivits som uppvaknandet eller upplysningen och blev genom detta känd som en Budda, en som nått perfekt kunskap.

Buddhismen ses traditionellt som en väg att genom meditation uppnå insikt i tillvarons yttersta verklighet och genom detta nå frihet från lidande i världens eviga cirkel av återfödelse. Två dominerande inriktningar har uppkommit, Theravada (de äldstes skola) och Mahayana (den stora korgen). Buddha Dharma eller kort Dharma är benämningen på Buddhas undervisningar och finns inom Theravada bevarade i Tripitaka, de tre korgarna. Mahayana innefattar utöver dessa ett flertal texter skrivna av elever till Buddha, en del av dessa är inte erkända av Theravada.

Idag är buddhismen majoritetsreligion i nästan hela Sydostasien (Indokinesiska halvön, inklusive Thailand) samt i Mongoliet, Tibet och i andra centralasiatiska områden som kontrolleras av Kina och i Sri Lanka (ön Ceylon). Större buddhistiska minoriteter finns i Indonesian, Japan, Kina, Malaysia, Singapore och på den Koreanska halvön. Buddhismen har även spridits till Europa, Amerika och Australien medan den inte har fått något fotfäste i Afrika eller i Mellanöstern och den övriga muslimska världen. Antalet buddhister i världen uppskattades år 2000 till mellan 230 och 500 miljoner.

Ordet "buddhism" som innehåller ändelsen -ism började användas i Europa under upplysningstiden av västerländska teologer. Inom Sanghan (den buddhistiska gemenskapen) talar man om "Buddha Dharma" eller namnger olika traditioner inom Buddhismen, man kan ofta i en konversation mellan två Buddhister höra dem säga: "Vilken lärare studerar du med?".



Orkar inet riktigt gå in på det och skriva massa saker men om ni vill läsa mera så klicka HÄRA






Kommentarer
lina

allt bra?:)

2010-12-10 @ 18:27:17
URL: http://angelinasliiife.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0